Text 4. 

Noves interpretacions sobre l'amor cortés

   La contradicció existent entre la situació real de les dones a l'Edat Mitjana i la visió que ens donen els trobadors, ha estat explicada de diferents maneres. A continuació hi ha tres possibles interpretacions, no necessàriament excloents.

a)    Molts trobadors eren homes modestos que depenien per a viure de la generositat dels seus poderosos patrons. La dona, rica i poderosa com el marit, era la mestressa de la casa en absència d’aquest. Si el poeta perdia l’amor de la seua dama, es trobava sense ofici ni benefici. Els trobadors havien per tant d’acontentar el seu senyor (de la gràcia del qual depenien) i també la muller. L’ambigüitat en la denominació midons (del femení mia i del masculí dominus, senyor) permetia lloar la dona i el senyor, perquè ell l’havia triada amb saviesa. L’aparent adoració de la dama era una manera d’arribar al marit i garantir-ne el manteniment del mecenatge.

b)    L’amor de la dama augmentava el valor del seu amador. A la dona, el valor li venia automàticament a través del seu marit. Però el trobador havia de fer mèrits, de manera que si es comportava de manera humil amb la dona i la seua era una actitud “correcta”, podia aconseguir el favor d’ella i de retruc el del seu senyor. Així, si la dama acceptava l’homenatge del trobador, l’elevava a un lloc més alt.

c)    Valors com la llibertat i la igualtat començaren a aparèixer amb la crisi del feudalisme. Nous i inquiets burgesos, nobles empobrits i sense terres, fills d’antics serfs... buscaven el seu lloc en la societat. I entre tots ells hi havia els trobadors, artífex d'una nova classe que no es basava en el fet d’haver nascut noble, ni en les gestes d’armes, sinó en la noblesa d’esperit. “Fou en nom d’aquest aspirants a cavallers –els desheretats del feudalisme- que la fina amor es definí com un patrimoni que qualsevol home podia atènyer si era cortès. La dama era el mitjà i la inspiració per a arribar a aquesta nova condició." (M. Bogin)  

Text elaborat a partir de: M. Bogin: Les trobairitz, poetes occitanes del segle XII, ed. la Sal, Barcelona, 1988.